Virgin, Extra virgin, RBD kokosový olej nebo margarín ?

Virgin, Extra virgin, RBD kokosový olej nebo margarín ?

Extra virgin neboli extra panenský kokosový olej je často označován olej té nejvyšší kvality.

Jaký je ve skutečnosti rozdíl mezi tímto druhem, panenským, RBD (raffined, bleached, deodorized = rafinovaný bělený, odvoněný) kokosovým olejem a margarínem?

Kokosový olej je buď ztuhlý tuk nebo olej, podle teploty v níž se nachází. Teplota při níž se stává tekutým je okolo 24°C. V našich klimatických podmínkách tudíž většinou tento olej považujeme za tuk. Někdy se nás tzv. státní potravinové či zdravotní instituce snaží varovat před tímto tukem, protože tuhé tuky považujeme všeobecně za nezdravé. Uvědomme si ale, že naše tělo má vždy teplotu okolo 36°C, takže tento tuk v nás po pozření nikdy nemůže ztuhnout. Bohužel však tyto nepravdivé a nelogické rady některé lidi snadno odradí. Raději pak používají margarín, který není nic jiného než chemická mazlavá hmota složená z různých chemikálií a doplňována vitamíny a barvivem. V margarínu je například obsaženo 27 látek, které se používají i k výrobě barev.

Složení margarínu: rostlinné oleje a tuky, voda, emulgátor sójový lecitin, E471, mléčná sušina, sůl (0,4%), konzervant E200, E330, ochucovadla, barvivo E 160a, vitamin A, D, E.

Pravda o margarínu

Margarín byl vynalezen v roce 1869 francouzským chemikeUnilever flora-pro-activ-margarinm Hippolyte Mège-Mouriès. Zkoumal tehdy jak  kráva vyrábí mléko. Došel k závěru, že kráva používá svůj vlastní tělesný tuk. Tento poznatek byl rychle využit k produkci margarínu, jelikož Napoleon hledal pro své vojsko náhražku pravého másla. Původní margarín byl vyráběn z hovězího tuku, odstředěného mléka a mletého kravského vemene. Rychle po tomto vynálezu vznikli 3 výrobny na margarín v Nizozemí. Z těchto firem se později vyvinula dnes již obří firma pod názvem Unilever. Jelikož margarím měl původně našedlou barvu a nebyl příliš vábný pro zákazníky, musel producent něco vymyslet. Odpovědí byla právě vynalezená máslová žluť (butter yellow). Toto barvivo a s ním další zářivé barvy vznikly čirou náhodou při pokusech s anilínovými barvivami, původně používanými k barvení textilií. Nazývají se azobarviva a jsou prudce jedovatá. V závodech, kde se vyráběla se zaměstnanci potýkali s četnými onemocněními, ale hlavně s rakovinou. Dnes jsou tato barviva schválena jak světovou potravinářskou organizací FAO, tak i naším EU parlamenten k používání ve stravě, lécích a kosmetice.

Tímto způsobem tedy vznikl margarín, jehož neblahé účinky na zdraví jsou nemalé. Nejhorším zdravotním problémem je ucpávání cév, což vede ke kardiovaskulárním onemocněním. Ne nadarmo v čekárnách kardiologů často sedí ti lidé, kteří tak vzorně tento produkt mažou na chléb, protože jim to vláda doporučuje formou reklam a propagace v televizi. Bohužel však toto jen pohání vodu na mlýn farmaceutických gigantů, jejichž zájmem není vaše zdraví, ale prodej jejich patentovaných chemikálií. Po vás jsou na řadě další. Jedinou cestou ven z tohoto cirkusu je vlastní uvědomění, vzdělání a zodpovědnost za své zdraví.

Aby mohly výrobci jejich rafinované, levně vyrobené rostlinné oleje propagovat jako “zdravé” nestyděli se zajít až tak daleko, že začali manipulovat výzkumy týkající se nasycených tuků, což vedlo k rozšíření jejich konzumace. Toto se odehrálo již v šedesátých letech a proto měl kokosový olej dlouhá léta špatnou image.

Dnes však již vidíme, jak obrovské zdravotní problémy používání rafinovaných olejů a ztužených tuků přináší.  Tekuté rostlinné oleje obsahují poměrně velké množství omega-6 mastných kyselin. Vědci spojují vysoký příjem těchto typů mastných kyselin s vážnými zdravotními riziky.

Vyvážená strava poskytuje jak polynenasycené mastné kyseliny, mononenasycené mastné kyseliny a nasycené mastné kyseliny. Je důležité přijímat omega-6 / omega-3 poměr ve správném poměru. Tento však není tak jednoznačný a záleží na zdraví každého člověka. Například pro člověka s astmatem je poměr 1:5 vhodný, ale 1:10 naopak astma zhoršuje.

Margarín se skládá z velkého množství trans mastných kyselin. To vede k různým vážným zdravotním problémům:

  • oslabuje imunitní systém
  • až 3x zvyšuje riziko ucpání věnčitých tepen, což vede ke kornatění tepen a infarktu
  • až 5x zvyšuje riziko vzniku rakoviny
  • zvyšuje hladinu lipoproteinů-a, a tím i riziko arterosklerózy
  • snižuje kvalitu mateřského mléka
  • snižuje schopnost reakce na inzulín

 

RBD Kokosový olej: Rafinovaný, bělený a dezodorizovaný

Tento olej je často nabízen na smažení. Zde se můžete dočíst, jak to doopravdy je a jak je tento olej vyráběn. Každopádně se jedná o ten nejhorší druh kokosového oleje, který můžete získat. Nabízí se za velice nízkou cenu a v podstatě je vám prodáván odpad.

Vzhledem k výrobnímu procesu je tento deodorizovaný, bělený a rafinovaný olej zbaven všech zdravých látek; vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytosterolů a unikátní molekulární struktury kokosového oleje, díky níž je právě tak zdraví prospěšný.

Kokosový olej z kopry-průmyslově vysoušené dužiny

Ačkoliv tento olej není tak špatný jako výše jmenovaný RBD olej, není ale ani tak dobrý jako ten za studena lisovaný. Kopra je je sušené, rozemleté jádro Kokosového ořechu. Jméno kopra  znamená  sušený kokosový ořech. Protože se tato dužina suší ohněm nebo v sušárně při vysokých teplotách,vzniká zde degradace nutričních látek a vitamínů. Kromě toho se mohou splodiny vzniklé spalováním a mikroskopické nečistoty jako saz dostat do kokosové dužiny, což negativně ovlivňuje jak chuť, tak trvanlivost.

Kokosový olej za studena lisovaný, biologický

To je ten olej, který chcete mít ve vaší kuchyni, protože to je olej té nejlepší kvality. Tento olej je čistý, bez přísad, palmy nejsou stříkané toxickými pesticidy a je lisovaný za studena, čímž je ztráta vitamínu atd. minimální.

Co je extra panenský kokosový olej?kokosol

Názvem “extra panenský kokosový olej” se často označuje kvalitní kokosový olej, který svou kvalitou předčí ty ostatní. Realita však je, že tento přívlastek je zcela zavádějící.Extra panenským se ve skutečnosti nazývá olivový olej. Extra panenský poukazuje na způsob sklizně a kyselost olivového oleje. Tyto vlastnosti tedy nemají vůbec žádnou souvislost s kokosovým olejem.

Chytří obchodníci používají tento název proto zcela neodůvodněně k doložení jakosti jejich produktu, která je však celkem irelevantní. Extra panenský kokosový olej je stejně dobrý jako panenský kokosový olej.

Často se používá výraz “panenský”, protože k výrobě opravdu kvalitního kokosového oleje jsou použivány pouze mladé kokosové ořechy v nichž je nutriční hodnota vysoká.

Chcete-li tedy používat zdraví prospěšný kvalitní kokosový olej, kupte si ten, který je za studena lisovaný, nerafinovaný a pěstovaný v ekologickém zemědělství.

Nejenže tak podpoříte své zdraví, ale také zdraví celé Země. O tom jak náš svět vypadá, co a jak se na něm pěstuje totiž rozhodujeme svými penězi. Platí totiž, že poptávka určuje nabídku. Zaslužme se tedy společně o to, aby nám byly nabízeny jen ty nejkvalitnější produkty. Používáním bio potravin navíc snižujeme vymírání včel a jiného hmyzu. Navíc dnes tak často používané pesticidy dávají za vznik těžkým neurodegenerativním onemocněním, jako je např. Parkinsonova nemoc či rakovině. Ne pro nic za nic je v ČR tak vehementně používaný Round Up zakázán v Nizozemí. Ovšem jeho výrobci hrozí státu soudem, pokud tento zákaz prodeje nezruší. Což už je malým krůčkem k TTIPu….Producenti tohoto jedu jdou dokonce až tak daleko, že tvrdí, jak je používání tohoto jedu neškodné. Podle nich je naprosto bezpečné ho klidně vypít. Lobyist tvrdí, že glyfosfát obsažený v Round Up absolutně nemůže být důvodem zvýšení růstu onemocnění rakovinou v Argentině. Naopak by byl velmi šťastný, tento produkt vypít….Zde se můžete podívat na tento šot z rozhovoru s Patrickem Moorem zastupujícím Monsanto kde je mu tento tak bezpečný nápoj pohotově nabídnut francouzským žurnalistou. Studie však již dlouhou dobu vykazují, jak nebezpečná látka pro naše zdraví glyfosfát je. Více se dočtete zde. Jen naše nákupní chování tedy bude rozhodnou silou v tom, do jaké míry se necháme zdravotně devastovat firmami, jimž záleží pouze na zisku. Na toto téma jsou již celosvětově napsány spousty článků a studií a jsou natočeny různé dokumentární filmy, kde odborníci poukazují na těžké zdravotní problémy vzniklé používáním syntetických látek, které jsou dnes již úplně všude a svým zamořením ničí náš eko systém jak v přírodě tak v našem těle.

V dnešní době narozené miminko již v sobě nese více než 280 chemikálií, které do těla nepatří.

Tyto jsou přijímany ze stravy, vody, vzduchu i léků jimiž je maminka obklopena a živena. Stačí se podívat na seznam obsažených látek v kterékoliv běžné potravině a člověku běhá mráz po zádech. Naše politika povoluje těžké kovy jako je hliník, jedy jako arzénik, anilínová barviva a jiné zdraví škodlivé látky už úplně ve všem. Na druhou stranu je nám zakázáno produkty, které mají příznivý vliv na zdraví, byliny používané tisíce let či léčivé houby označovat jako léčiva toho či onoho onemocnění. Konzumentovi je odebrána svoboda rozhodování a pokoutně jsou mu různé škodlivé látky podávány pod desítkami různých a stále se měnících názvů a to v tak malém písmu, že málokdo tyto informace přečte. Vezměme například takový glutamán sodný, MSG, který se dnes přidává pod více než 40ti názvy. Ačkoliv je těžce karcinogenní a může způsobit tzv. Syndrom čínské restaurace (je totiž hojně používán v asijské kuchyni pod názvem Vetsin) na nějž člověk na tuto látku citlivější může okamžitě po pozření zemřít, naše EU politika tento produkt považuje za zcela neškodný. MSG je potravinovým doplňkem, který v nás vytváří závislost. Každý asi zná pocit, kdy není schopen utrhnout se od pytlíku brambůrek nebo se mu sliny zbíhají, když jede kolem McDonalda či KFC. To je proto, že ve všech těchto “potravinách” je obsažen a to za účelem jak prodání, tak i zvýšení profitu farmaceutických firem. Zdraví lidé totiž přinášejí málo do jejich kasiček. Některé z nejčastějších zdravotních problémů z používání MSG jsou:

  • Poškození hypotalamu, vyvolané dávkou glutamátu sodného v období kojení a
  • následný rozvoj obezity.
  • Ničí nervové buňky.
  • Cukrovka.
  • Migrény.
  • Autismus, poruchy pozornosti a hyperaktivita.
  • Alzheimerova choroba.
  • Narušení sítnice oka a zelený zákal.
  • Vyvolává agresivitu.
  • Žaludeční vředy, gastritidu.
  • Rakovina
  • Parkinsonova nemoc
  • Náhlé úmrtí

Na této stránce se můžete dočíst více a najdete zde také video profesorky Strunecké, která napsala mimo jiné skvělou knihu s názvem Doba jedová. Tuto vám ze srdce doporučuji, mě před lety otevřela oči a právě díky této knize jsem se vydala na pouť zdravé stravy, lásky ke svému tělu a všeobecnému uvědomění. A věřte mi, cesta je dlouhá a někdy strhá, ale je to to nejcennější, co sobě a svým milovaným člověk může dát.

 

S láskou a přáním toho nejlepšího do vašeho života Nika

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s